Het huis van Paustovski

27.06.2017 - Paustovski-1 - foto O.deKort, 2017Een houten huis, verscholen achter bomen. Je verwacht het hier niet, op loopafstand van het drukke metrostation, op een zijpaadje van de brede, geasfalteerde laan van een plaatselijk park. Omringd door weelderige struiken en bomen, staat het huis op zijn eigen groene eiland, badend in de zon en luisterend naar het geritsel van bladeren en uitbundig zingende vogels. Geen enkel geluid van de Moskouse straten dringt door de dichte begroeiing van de tuin heen. Diepe, allesomvattende rust als een stil wonder uit andere tijden en een andere dimensie. Onwillekeurig kijk ik naar de trap, op zoek naar een mandje met dennenappels. Als kind las ik het verhaal van Konstantin Paustovski (1892-1968) over een klein meisje Dagni die samen met Edvard Grieg in de Bergense bossen wandelde op zoek naar dennenappels. Hij componeerde een stuk voor haar waar ze jaren later de zon, sterren, het gefluit van vogels en gerinkel van bosklokjes terug kon horen. Het zou me niet verbazen als op dit moment uit de open ramen muziek van Grieg zou klinken, want dat is de omgeving die ik voor mij zag toen ik de eerste pagina’s van Paustovski’s De mand met dennenappels omsloeg. Dit huis, deze groene weelde en deze statige bomen die op de grens van de Moskouse woonwijk Kuzjminki de wereld van Konstantin Paustovski bewaken.27.06.2017 - Paustovski-2 - foto O.deKort, 2017Op een trap ligt de grijze poes Maroesja tevreden van het zonlicht te genieten. Als een echte museumkat begroet ze de bezoekers bij de ingang van het Paustovski’s huis, waar ik later tot mijn blijdschap toch wel een mandje met dennenappels in een van de kamers tegenkom. Binnenshuis is het uitnodigend warm, huiselijk en heerlijk rustig. De krakende vloerplaten in de kleine maar met veel liefde ingerichte museumruimtes klinken mij als muziek in de oren. De verzameling foto’s, manuscripten, albums en publicaties vertelt over het leven en de boeken van de schrijver, die voor vele generaties Russische lezers een grote onbekende was. Jarenlang stond hij te boek als schrijver van kinderverhalen. Wel iemand voor wie de natuur een gastvrij huis was, vol geuren en klanken die hij als geen ander in zijn verhalen kon oproepen. Slechts weinigen kenden Paustovski als auteur van romantisch proza, die met een paar intens aangrijpende woorden tot tranen toe kon roeren en naar iets anders dan dagelijks brood liet verlangen. Iets ongrijpbaars, vervlogen, als een glimp van het geluk dat nog steeds mogelijk is. Ooit, ergens, maar wel mogelijk.

 

De expositie van het schrijvershuis laat ook de andere Paustovski zien die veel meer in het Westen bekend is en die de meeste Russische lezers nog moeten ontdekken. De scherpzinnige ooggetuige van zijn eeuw met zijn zesdelige autobiografische kroniek Geschiedenis van een leven die in Nederland al vanaf 1967 in de Privé-domein-reeks werd gepubliceerd. Voorgedragen voor de Nobelprijs voor Literatuur twee jaar eerder, kreeg hij deze, door toedoen van de Sovjet-autoriteiten, niet. Zijn prijs bestond uit de liefde en het respect van zijn lezers die nooit aan zijn doen en laten hoefden te twijfelen. Hij bleef tot zijn laatste dag een eerlijk romanticus, schrijvend over eergevoel, menselijke waardigheid en volgend zijn eigen, in zijn tijd zeldzame overtuiging: ‘Je schrijft zolang je als auteur de waarheid kan spreken’. ©Olga de Kort, 2017.27.06.2017 - Paustovski-3 - foto O.deKort, 2017

⇒ gepubliceerd in nr.4 van MUZE. Pianowereld (het themanummer n.a.v. het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival); zie ook Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival – Notities.  ⇒ Foto’s: Olga de Kort, 26 juni 2017.27.06.2017 - Paustovski-4 - foto O.deKort, 2017

14 september (16.00 uur) en 16 september 2017 (17.00 uur): Het Gergiev Festival i.s.m. het Delft Chamber Music Festival: ‘Begin van een onbekend tijdperk’, een multimediavoorstelling aan de hand van de teksten van Konstantin Paustovski. zie Uitgelicht.

⇒  Vereniging Konstantin Paustovskij. ⇒ Literair Museum-Centrum van K.G.Paustovski in Moskou; www.russianmuseums.info/M385

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: