Olga de Kort. Stravinsky. Piano Ballets. Petrushka & The Rite of Spring (cd-recensie) 

Olga de Kort. CD Stravinsky – Piano Ballets. Petrushka. The Rite of Spring. Katya Apekisheva, Charles Owen, piano. Quartz, QTZ 2117 (gepubliceerd in PianoBulletin, 2017, nr. 2 september)

Stravinsky cd kaftIgor Stravinsky liet de kans nooit voorbij gaan om zijn muziek via diverse arrangementen en transcripties bij het steeds breder publiek te introduceren. Transcripties van eigen hand, wel te verstaan, want zijn muzikale ideeën mochten bij het bewerken niet verloren gaan. Na de succesvolle première van het ballet Petroesjka in 1911, maakte de componist nog jarenlang diverse aanpassingen totdat hij zijn versie uit 1947 als de definitieve ging beschouwen. De transcriptie voor pianoduo behoudt het vuurwerk van klankkleuren die net zo feeëriek en sprankelend zijn als bij de uitvoering door orkest. Het pianoduo Katya Apekisheva-Charles Owen weet deze schittering van feestelijke kermisgebeurtenissen, maar ook de botsingen van karakters van personages en het tragische einde van Petroesjka meesterlijk tot leven te wekken. De technische acrobatiek van Stravinsky’s verre van gemakkelijke partituur wordt door beide spelers glansrijk, met artistieke allure doorgestaan. De vier scenes vliegen als in een adem voorbij. Bij Le Sacre du Printemps spelen de pianisten Stravinsky’s reductie voor pianoduo uit 1913, die acht jaar voor de officiële orkestpartituur werd gepubliceerd. Hier horen we het duo als een krachtig ensemble, dat in staat is om Stravinsky’s beroemde slagwerkritmes, energieke uitbarstingen en eindeloze velden van massieve geluidsblokken te boetseren.

Het is zonder meer interessant om een pianoduo al op hun eerste cd in zulk uitdagend en veeleisend  repertoire te horen. De Russische Apekisheva en de Engelsman Owen zijn beide professor aan de Londense Guildhaal School of Music and Drama en artistiek directeur van het London Piano Festival. Ze hebben succesvolle solistencarrières en diverse solo-opnamen op hun naam staan, zoals Apekisheva’s Grieg, Moessorgski en Sjostakovitsj, en Owens Janácek, Poulenc en Fauré. Als pianisten van dit formaat, met een dergelijke kwaliteit en cultuur van het pianospel hun krachten en muzikale ervaring bundelen, zijn de verwachtingen hoog en terecht. Technisch gezien zijn er steeds meer goed op elkaar afgestemde en ingespeelde duo’s, maar de gedeelde kunst van klankvorming en cultuur van de pianoaanslag blijven de toetsstenen die iets meer over pianisten kunnen vertellen dan alleen het niveau van hun virtuositeit. Gelukkig maakt het Apekisheva-Owen pianoduo met deze aan de Russische pianodocente Irina Zaritskaya opgedragen opname, de verwachtingen waar, wat meteen de vooruitzichten biedt op nog meer luisterplezier in het meest uitlopend repertoire voor pianoduo. ©Olga de Kort, 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: