Olga de Kort – Piet Wackie Eysten. Met Stravinsky aan zee. Het gastenboek van Jan Tadema (boekrecensie)

Olga de Kort. Piet Wackie Eysten. Met Stravinsky aan zee (gepubliceerd in De Nieuwe Muze, nr. 2 april, 2018)

MetStravinskyAanZee

 

Piet Wackie Eysten. Met Stravinsky aan zee. Het gastenboek van Jan Tadema. Gibbon Uitgeefagentschap. ISBN 9789491363368

Als je een uitgever bent met een passie voor muziek, dan zorg je er natuurlijk voor dat er een boek in je salon komt te liggen waarin al je beroemde gasten hun handtekening neerzetten. En als er tussen je gasten de internationaal vermaarde solisten, dirigenten en componisten zoals Pablo Casals, Willem Mengelberg en Igor Stravinsky zich bevinden, dan groeit je autografenverzameling tot een bijzonder tijdsdocument uit. Zo ook het gastenboek van de Haarlemse uitgever en amateurviolist Jan Leendert Tadema (1874-1949), die de in Haarlem en Amsterdam optredende musici graag in zijn huis aan de Gedempte Oude Gracht ontving, en daar met regelmaat concerten en muzikale voordrachten organiseerde. Zijn dichtbeschreven en tussen 1914 en 1949 volgeplakte boek, bewaart de herinneringen aan ruim 35 jaar van het Nederlandse muziekleven. Naast de handtekeningen en korte berichtjes komt men er foto’s, briefkaarten, programmaboekjes, brieven en zelfs muziekfragmenten tegen. Igor Stravinsky, Pablo Casals, Alma Moodie, Carl Flesch, Percy Grainger, Robert Casadesus, Jacques Thibaud, Francis Poulenc, Vincent d’Indy, Gregor Piatigorsky, Willem Mengelberg en Pierre Monteux, ze lieten allemaal een aandenken aan hun bezoek aan Tadema’s gastvrije huis achter. Dankzij een rijk geïllustreerde en vakkundig samengestelde publicatie van Piet Wackie Eysten kunnen nu ook alle geïnteresseerde muziekliefhebbers een kijkje in de muziekkring rondom Tadema nemen. De begeleidende teksten vertellen het verhaal achter een autograaf of een foto, wat de auteur de kans geeft om herinneringen op te halen aan zowel beroemde als inmiddels minder bekende musici en hun optredens in Nederland. Met deze fraaie publicatie over het in het Noord-Hollands archief te Haarlem bewaard gebleven gastenboek, treedt nog een bladzijde uit de Nederlandse muziekgeschiedenis aan het begin van de twintigste eeuw uit het schaduw, die onze aandacht zonder meer waard is. ©Olga de Kort, 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: