Pieter Steinz. Macbeth heeft echt geleefd

Pieter Steinz. Macbeth heeft echt geleefd. Een reis door Europa in de voetsporen van 16 literaire helden. Nieuw Amsterdam Uitgevers, NRC boeken, 2011.  240 p.  ISBN 9789046809969

Het boek van Pieter Steinz heeft niet één personage maar zestien, en zelfs 319 als je alle metgezellen meetelt. Alle 319 zijn ze beroemd, berucht, legendarisch en vaak spreekwoordelijk. Leonidas en de 300 Spartanen, Koning Arthur, Siegfried en Kriemhild, Sint-Brandaan, Roeland, Pausin Johanna, Macbeth en zijn vrouw, Robin Hood, Wilhelm Tell, Don Juan, Dracula, Tijl Uilenspiegel, Rabbi Löw en de Golem, Faust, Cyrano de Bergerac, Baron von Münchhausen. Sinds mensenheugenis behoren deze personages tot het collectieve artistieke geheugen van de Europeanen, en maken ze deel uit van de tijd- en grensoverstijgende cultuurgeschiedenis. Op zoek naar de echte verhalen achter de fabelachtige en fantasierijke legenden reisde Steinz door heel Europa in de voetsporen van de literaire personages. De cv’s van deze zestien boden genoeg aanknopingspunten want deze helden hebben echt geleefd. De faits et gestes van hun echte levens spraken tot de verbeelding van hun tijdgenoten en bezorgden ze het eeuwige leven in toneelstukken, volksverhalen en films, beeldend kunst en muziek. De reisverslagen van Steinz zijn zo aanstekelijk dat ze bij menig lezer tot een wijziging van vakantieplannen kunnen leiden. Stelt u zich voor dat u slechts één afslag verwijdert bent van de Pas de Roland, de Vlaamse Uilenspiegelroute of de heuvel bij Thermopylai…

 (publicatie – Kunstzone, 2011, nr.7/8, p.29)

Comments

  1. Annelies Rhebergen says:

    31-08-2011
    Tsja, dit maakt me wel heel nieuwsgierig…Temeer omdat het allemaal ‘figuren’ zijn die echt bestaan hebben… Dank voor de recensie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: