Een leven vol muziek. Klassieke muziek voor kinderen

Serie Een leven vol muziek. Klassieke muziek voor kinderen. Geschreven en verteld door Winnie Sorgdrager. Leesboek met CD. Rotterdam, Uitgeverij Ziederis. Mozart, 2006. ISBN 9070042142 Beethoven, 2007. ISBN 9789070042158 Bach, 2008. ISBN 9789070042189 Vivaldi, 2010. ISBN 9789070042219   

Er was eens… een kleine jongen die meesterlijk piano kon spelen maar verder helemaal ‘geen saaie jongen was die alleen maar met zijn neus in de boeken en in de muziek zat’. Deze jongen, later beroemde componist Wolfgang Mozart, leefde in de tijd wanneer de componisten geen royalties kregen, in de onverwarmde koetsen reisden en voor onversterkte instrumenten schreven. Net als Antonio Vivaldi, Sebastian Bach en Ludwig van Beethoven, de andere jongens die ook tot de beroemde componisten uitgroeiden. Allemaal de grote namen, betekenisvol voor de volwassenen maar weinig tot niets zeggend voor de kinderen. De elektriciteitsloze wereld en de muziek van de klassieke componisten lijken talloze lichtjaren verwijderd zijn van de beleveniswereld van de nieuwe generatie lezers en luisteraars. Hoe introduceer je de 6-12-jarige lezers in de wereld vol hofintriges, opera’s, cantates en eigenzinnige muzikanten? Winnie Sorgdrager vertelt een levensverhaal van de componist zoals je het ook over een familielid of een vriend zou vertellen, met de aandacht voor zijn karakter, eigenaardigheden, geld- en gezondheidszorgen en problemen op het werk. Geen droge verhaal, maar een kennismaking met de componist als mens van vlees en bloed. De muzikale fragmenten, of zoals Sorgdrager ze treffend noemt ‘kleine delen uit grotere muziekstukken’, zijn als het ware vervlochten in de tekst en nodigen de jonge lezers uit om de componist ook via zijn muziekwerken verder te leren kennen.  

 (publicatie: Kunstzone, 2011, nr.7/8, p.29)

Comments

  1. Annelies Rhebergen says:

    31-08-2011
    Dit boek maakt me nogal benieuwd, temeer omdat muziek voor kinderen zo belangrijk is en er zo weinig geld beschikbaar wordt gemaakt om het te integreren in het onderwijs. Wellicht vaak ook in gezinnen. Ik ga het kopen en lezen… Dank aan de recensente Olga de Kort!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: