O. de Kort. Ben Crosland. Magic Beans! (Piano Bulletin, 2016-3)

magicbeansOlga de Kort. Ben Crosland. Magic Beans! 28 sketches for adventurous beginners for solo piano. Editions Musica Ferrum, 2016. ISMN 979-0-708147-26-8 (gepubliceerd in Piano Bulletin, 2017, nr.3)

Magic Beans! is een vrolijk pianoalbum, dat bevolkt is met gevleugelde elfjes, langharige zeemeerminnen en jus’ hangin’ vleermuizen. De liefhebbers van gothic zullen hun hart ophalen bij het zien van de titels zoals het Haunted House en The witch’s cave. Verder is er een ruime keuze aan stukjes geïnspireerd door de spinnenwebben, het vlooiencircus en de eenzame Eskimo’s. Het  voorstellingsvermogen van de beginnende spelers wordt zonder meer op de proef gesteld, want zelf de magische bonen blijken uiteindelijk in een paar dansende burritos vertopt. De afbeeldingen bij de overwegend drie a vier systemen lange composities passen uitstekend bij de verhalende pianominiaturen en helpen bij het vinden van de juiste muzikale stemming. Ook de karakter- en tempoaanduidingen zijn treffend verwoord. Ze laten een heel scala aan gevoelens en stemmingen passeren, van freely, joyfully en carefree tot dreamily, hoppily, leisurely en zelfs spicy. Evenveel  variatie brengt Crosland in de dynamiek van zijn ritmische en technisch uitdagende stukken, waarvan slechts enkele geschikt zijn voor de echte beginners. De afsluitende Teaching Notes lichten de bijzonderheden van elk stuk en het na te streven uitvoeringsideaal toe. Als docent kunt je natuurlijk ook zelf de link tussen de regendruppels en het aanleren van de staccato leggen. Maar de tips van de componist gaan gelukkig veel verder dan het uitleggen van de voor de hand liggende klanktechnische associaties. Een tip over een gedempte pedaalklank voor het creëren van openruimtegevoel of een suggestie rond de piano te dansen om de sprongen van de vlooien in het echt te oefenen, komen niet alleen de speeltechniek maar ook de sfeer in de les ten goede. De pret wordt alleen maar groter na het downloaden van de opnamen van alle 28 stukjes, zodat een leerling ze nog extra kan beluisteren, meezingen (er zit een liedje bij) en meedansen (mogelijkheden ten overvloede, om te beginnen met de vlooien en burritos). ©Olga de Kort, 2016.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: