O. de Kort. Alfred Momotenko-Levitsky. Les vingt doigts, 2016. (PianoBulletin, 2016 -3)

les_vingt_doigts_score_cover_800pxOlga de Kort. Alfred Momotenko-Levitsky. Les vingt doigts, 2016. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2016, nr.3) 

De titel laat het al raden: de vijf vingers van Igor Stravinsky maar deze keer vermenigvuldigd dankzij de twee volwaardige quatre-mains partijen. De nieuwe compositie van Alfred Momotenko is een hommage aan het piano-album Les cinq doigts van de Russische componist maar tegelijkertijd een vrije fantasie op de thema’s en de muzikale taal van Stravinsky. Dit tweedelige, technisch veeleisende en ontzettend intrigerende stuk is gecomponeerd in opdracht van het festival Klassiek aan het Amstelveld, dat al het vierde jaar op het initiatief van de Amsterdamse pianodocente Tatjana Chevtchouk wordt georganiseerd. De première werd in september jl. gespeeld door Nikola Meeuwsen en Igor Roma, die de energie en het enthousiasme van de 20 vingers uitstekend wisten weer te geven.

Het idee van de componist om een muzikaal gesprek tussen leerling en docent te laten voeren komt tot zijn recht in het eerste deel met zijn verhalende lijn en de quasi imiterende voor- en naspel intonaties. Het tweede deel is een feestelijk rondo waarbij beide partijen gelijkwaardig zijn. Hier laat de componist zich inspireren door de Kermis en het Russische Dans van Petroesjka als voorproefje van wat een leerling in de toekomst nog te wachten staat als hij de grens van de vijf en zelfs twintig vingers eenmaal komt te overstijgen. Origineel als idee, kleurrijk, uitbundig en technisch uitdagend in de uitwerking, Les vingt doigts verbindt het oude meesterschap met de hedendaagse gedurfdheid en gaat verder waar Stravinsky’s album ophield. ©Olga de Kort, 2016.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: