Moskou, het Skrjabin museum: Rusland, dag 5.

31 augustus 2012: Rusland, dag 5: Moskou, het Skrjabin museum.

Slechts veertig kilometers afstand, maar het weer in Moskou lijkt aanzienlijk beter dan in Istra. Of misschien droogt het asfalt hier veel sneller… De zon schijnt en de drukte en de benauwdheid van de metrowagons zijn snel vergeten. Langs de Arbat-straat en het huis van Poesjkin loop ik snel naar mijn afspraak in het Skrjabin museum. Officieel gaat het museum pas morgen na de restauratie open, maar omdat ik morgen weer weg ben organiseren de wetenschappelijke medewerkers van het museum een persoonlijke rondleiding voor mij. De gids leidt me rond in het laatste huis van Skrjabin, waar alles aan het Russische muziekleven uit het begin van de twintigste eeuw herinnert. Op de tafel in de woonkamer ligt de eerste, door Skrjabin zelf ontworpen, guirlande met grote gekleurde lampen. Tijdens muziekavonden speelde Skrjabin voor de gasten zijn vijfde symfonie op de vleugel terwijl zijn vrouw Tatjana Schloezer de knopen van deze kleurenlampen bediende. Een grote boekenkast staat vol met Skrjabins muziekboeken en theosofische tijdschriften van zijn vrouw. Alles is bewaard gebleven: de vleugels van Skrjabin, de cadeautjes van Elena Gnessina voor zijn kinderen, talloze foto’s, brieven en concertprogramma’s. Ik kijk nieuwsgierig of ik de Nederlandse programma’s zie, en jawel, daar hangt een programma van het concert in Haarlem op 28 oktober 1912 samen met een foto van Willem Mengelberg. Na de rondleiding gaat mijn gesprek met de directeur van het museum dan ook over Skrjabin in Nederland. Bij mijn afscheid krijg ik een boekje over Skrjabins reizen in Nederland, België en de Verenigde Staten cadeau. Een veelbelovende titel maar aan Nederland zijn er slechts een paar bladzijden met korte basisinformatie gewijd. Zo te zien wist de auteur van dit boekje net zo veel als ik toen ik mijn korte Skrjabin blogs voor de Russische muziek in Nederland-blog/website schreef. Ik kan niet wachten totdat ik terug in Nederland ben, het wordt de tijd om de lacunes op te vullen. 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Trackbacks

  1. […] Schiphol-Sjeremetjevo: What’s in a name?; Russische wegen; Istra-Antlantis; Nederlandse oprijlaan; Tsjechov in Istra; Bibliotheek; Oude graven; Datsja; Moskou, de Tretjakovgalerij; Moskou, het Skrjabin museum; Sjeremetjevo-Schiphol. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: