10 maart 2013, Maastricht: opening van ‘De Grote Verandering’ in het Bonnefantenmuseum

10.03.2013-Bonnefantenmuseum, Maastricht, DeGroteVerandering©OdeKortDe opening van de tentoonstelling ‘De Grote Verandering’ was breed aangekondigd in de media, inclusief vele berichten op Facebook en Twitter. Dat er op zondag 10 maart honderden kunstliefhebbers naar Maastricht zouden afreizen, was dus wel te verwachten, maar toch leken de organisatoren nogal verbaasd te zijn over de overweldigende belangstelling.  Het was niet gewoon druk, het was wel heel erg druk.  De lange trap kon met al zijn treeën niet genoeg zitplaatsen bieden. Ook de entreehal en de aangrenzende ruimtes op de eerste verdieping waren meteen gevuld. Ikzelf was nog net op tijd om een plaats op een grote brede tafel te bemachtigen (eerst inderdaad gecheckt naar zijn eventuele museale waarde).

De belangstelling voor deze Russische tentoonstelling is niet toevallig. De 87 schilderijen die tot 11 augustus in het Bonnefantenmuseum hangen, zijn niet alleen in Nederland maar ook in Rusland weinig bekend. Net als het gehele culturele leven uit de jaren 1895-1917, dat met zijn talloze bewegingen, kunstenaarsgroepen en kringen, kunstmanifesten en publicaties jarenlang onderbelicht, verzwegen en vergeten werd. De man aan wie de tentoonstelling zijn geboorte en het nu al te voorspellen succes dankt, is de gastconservator Sjeng Scheijen. In een korte toelichting vertelt Scheijen dat de expositie niet alleen om de vergeten namen en vergeten periode in de kunstgeschiedenis gaat maar ook over de veranderende Russische samenleving uit het begin van de vorige eeuw. Hij wenst iedere bezoeker veel ‘inspiratie, plezier en vrolijkheid’ toe en zegt jaloers te zijn op iedereen die de tentoongestelde schilderijen voor het eerst gaat zien: hij beloofd ze een ware openbaring.

De weg naar de openbaring leidt via de rijen in de zalen, maar elke zaal is wel de moeite waard om in een rij te staan. Bakst, Gontsjarova, Malevitsj, Vroebel, al die grote en kleine revoluties in de Russische schilderkunst van het fin de siècle… Een moment heb ik het gevoel om in een Russisch museum rond te lopen: de meeste werken ken ik uit mijn vroegere bezoeken aan het Russisch Staatsmuseum en de Tretjakovgalerij en als illustraties uit de boeken. Maar ook voor mij is er in het Bonnefantenmuseum zeker genoeg te ontdekken. De missing links zijn met deze tentoonstelling definitief in kaart gebracht.

Meer informatie: www.bonnefanten.nl.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: