O. de Kort. Alfred Brendel. A Pianist’s A-Z. A piano lover’s reader (PianoBulletin, 2-2014)

A.Brendel. A Pianist’s A to Z. A piano lover’s readerAlfred Brendel. A Pianist’s A-Z. A piano lover’s reader. Faber and Faber, 2013. ISBN 978-0-571-30184-3.

De A staat voor Accent, Arpeggio, Arrangement, Art and Artist, de B natuurlijk voor Bach, Beethoven en Brahms maar ook voor Balance en Beginning. De C voor Cantabile, Chopin, Conductor en niet te vergeten de onontkoombare Coughing. En de Z staat voor Zvonomir, een middeleeuwse Kroatische koning die heel weinig met muziek en het alfabet te maken heeft. Maar in het piano-alfabet van Alfred Brendel is er altijd plaats voor een knipoog, een verrassende uitval, een onorthodoxe invalshoek en eigenzinnige uitspraken. De pianist confronteert zijn lezers graag met zijn eigen ideeën over wat echt belangrijk is in de muziek, en licht de zelfgekozen termen en namen vanuit zijn zestigjarige concertervaring toe. “Volgens mij”, “wat mij betreft”, “ik spreek hier over”, “ik behoor tot de musici die”, “mijn antwoord is”: achter elke toelichting bij Brendels lemma’s is er altijd een persoonlijk verhaal over zijn relatie met de muziek van een componist, een curieus of weinig bekend historisch feit of een weloverwogen pleidooi voor het belang van, bijvoorbeeld, genuanceerde dynamiek bij Beethoven en Schubert. Alles beschreven vanuit het perspectief van Brendel de musicus, Brendel de pianist en Brendel de intellectueel, die zijn mening over zelfs de meest allerdaagse pianistische zaken zoals staccato of trillers met het nodige pit, eruditie en eigenzinnigheid weet te verkondigen. ©Olga de Kort, 2014. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2014, nr.2 september, p.85).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: