Olga de Kort. Remo Vinciguerra. Notturni (recensie; PianoBulletin, 2015-2)

cover-Notturni-Vinciguerra-lr-197x260Olga de Kort. Remo Vinciguerra. Notturni per pianoforte. Milano: Edizioni Curci, 2015. 70 p. + CD. EC11869. ISMN 979-0-2159-0608-2. (gebubliceerd in PianoBulletin, 2015, nr.2, p.82)

De nocturne, ooit synoniem voor een romantische, dromerige compositie, heeft in de loop der tijden niets van haar ouderwetse charme verloren. Ook hedendaagse componisten weten met hun nocturnes een gevoelige snaar te raken. De Italiaanse componist Remo Vinciguerra schreef zijn album met achttien lichte, stromende, melancholische en ouderwets mooie nocturnes als herinnering aan dierbare plekken en vervlogen momenten. Het is een reis door het verleden dat tot leven komt bij het kijken naar een oude foto in een familiealbum, een aantekening op een briefkaart of een pagina uit een dagboek. De herinneringen brengen de speler naar Brussel, Rome, het Comomeer, Napels, Berlijn, Warschau, Rio de Janeiro, Amsterdam en zelfs de Noordkaap. De Nederlandse indrukken zijn gevat in twee nocturnes opgedragen aan Anne Frank: Een schuilplaats van Anne Frank en Anne van Amsterdam. Diversiteit in ritme en stemmingssfeer maakt het albums geenszins monotoon of droevig. Alles is mogelijk: een nocturne als Ave Maria-gebed, een wiegenlied-nocturne, een swingende nocturne en zelfs een Atlantide-nocturne die moet klinken alsof de piano onderwater is verzonken. Het album is geschikt voor gevorderde spelers, die geleid door hun muzikale fantasie,  van Vinciguerra genoeg ruimte krijgen om de expressie van elke nocturne te benadrukken. De bijgesloten cd bevat alle achttien composities opgenomen door de Italiaanse pianiste Irene Veneziano. Met haar lichte aanslag en diepe klanksonoriteit weet Veneziano de sfeer van pure nostalgie te creëren. ©Olga de Kort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: