O. de Kort. Olga Magidenko. Boogie, Pieta, Rock ‘n’ Roll – Furore Verlag (recensie; PianoBulletin, 2015-2)

O.MagidenkoOlga de Kort. Olga Magidenko. Boogie op.79b. Furore-Edition 10100; Pieta op.81b. Furore Verlag 10101; Rock ‘n’ Roll op.82. Furore-Edition 10102. Kassel: Furore Verlag, 2014. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2015, nr.2, p.79)

Wie bij vrouwelijke componisten steevast aan Fanny Mendelssohn en Clara Schumann denkt, sluit zijn ogen – en oren – voor een heel belangrijke groep van onderzoekende, experimenterende, avontuurlijke hedendaagse componisten. Voor al deze dames met durf bedacht Furore Verlag de serie ‘Sound Research of Woman Composers’. De drie nieuwe titels uit deze serie introduceren de Russische Olga Magidenko (1954), de in Duitsland gevestigde leerlinge van Aram Chatsjatoerjan. Ze geven een goede indruk van klankonderzoek van deze componiste, haar voorliefde voor dansritmes en percussieve benadering van piano. Rock ‘n’Roll voor piano vierhandig werd in 2003 geschreven voor de opening van het Heidelberg Festival met veel jazzmuziek op het programma; de Boogie stamt uit de één jaar eerder gecomponeerde opera Medea waar die door dansende Atheense priesters werd uitgevoerd. Hoewel ook Boogie bedoeld is voor piano vierhandig, betekent het niet dat deze vier handen per se op de toetsen te vinden moeten zijn. Een pianodeksel – waarop met handpalmen of vingers wordt geklapt en geklopt – is net zo goed een speelveld als alle andere, meer traditioneel bespeelde onderdelen van de piano. De spelers krijgen veel ruimte om binnen het aangegeven ritme en dynamiek hun eigen invulling aan onder andere klankkleur en toonhoogte te geven. Dit uiterst percussieve stuk vraagt om zingende pianisten die bovendien snel moeten kunnen rennen. Een belangrijke rol in Boogie speelt namelijk de politiesirene. Geen van Magidenko’s werken zijn onspeelbaar of technisch te ingewikkeld, het zijn de in het onderwijs nog steeds niet geheel ingeburgerde speeltechnieken als clusters of het snarenplukken die de composities uitdagend maken. De meest traditionele van deze drie nieuwe Furore uitgaven Pieta zal de spelers om die reden wellicht meer aanspreken. Hoewel zij ook hier niet om de sirene heen kunnen. ©Olga de Kort, 2015

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: