Olga de Kort. Piano Duets: American Composers (recensie; PianoBulletin, 2015-2)

 Olga de Kort. Piano Duets: American Composers, compiled and edited by Michael Aston. Oxford University Press, 2014. ISBN 978-0-19-339171-0. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2015, nr.2, p.79-80)

pianoduetsDe Piano Duets-serie van Michael Aston bestaat al tien jaar. Ooit begonnen met twintigste-eeuwse Engelse componisten als Bowen, Britten, Gregson en Walton, bleef de serie in de loop der jaren trouw aan de ooit gekozen selectieprincipes: zo veel mogelijk originele composities en zorgvuldig gemaakte arrangementen van gemiddelde moeilijkheidsgraad. De vraag naar nieuw repertoire zorgde voor het toevoegen van albums uit diverse stijlperiodes (Baroque composers, Classical composers, Romantic composers) en zelfs voor een uitstapje naar Russische muziek (Russian composers) met arrangementen van Halyna Ovcharenko. Met het nieuwe deel American composers brengt Aston alle stijlen, genres en periodes bij elkaar en maakt een album dat een volledig concertprogramma kan vullen. De vroegste compositie is van Louis Gottschalk (1829-1869), de meest recente is speciaal voor dit album geschreven door Libby Larsen (1950-). Geflankeerd door Copland, Gilbert, Ives, Joplin, Gershwin en Virgil Thomson, geven de duetten een representatief beeld van karakteristieke ritmes, klanken, kleuren en, wat niet minder belangrijk is, de tijdgeest van de muziek uit de Nieuwe Wereld. Buiten de toelichtingen bij stukken en enkele tips bij vingerzettingen en frasering laat Aston de duo’s verder vrij in hun interpretatie van deze kleurrijke en ritmisch uitdagende werken. Dat maakt het album het meest geschikt voor gevorderde spelers met de nodige ervaring in samenspel. ©Olga de Kort, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: