Olga de Kort. Am Klavier – Henle Verlag (recensie; PianoBulletin, 2015-2)

am klavier

Olga de Kort. Am Klavier: Mozart (HN 1800), Mendelssohn (HN 1801), Brahms (HN 1802), Debussy (HN 1803), J.S.Bach (HN 1804), Haydn (HN 1805), Schumann (HN 1806), Liszt (HN 1807), Beethoven (HN 1808), Schubert (HN 1809), Chopin (HN 1810), Grieg (HN 1811). Urtext. G.Henle Verlag, 2015. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2015, nr.2, p.77-78)

Am Klavier – deze nieuwe pianoserie van Henle vraagt om een uitroepteken achter de titel. Daarmee wordt meteen duidelijk dat het een echte actieserie is die spelers aanspoort om achter het instrument plaats te nemen. Deze uitnodiging is nadrukkelijk bedoeld voor amateurpianisten die na een tijd geen toets meer te hebben aangeraakt, opnieuw willen spelen. Met de Henle-Urtexten krijgen deze ‘herintreders’ in de wereld van pianomuziek een nieuwe kans om zelfstandig of onder begeleiding van een docent het plezier van het spelen van klassiekers te herontdekken.

De twaalfdelige serie bestaat uit populaire stukken van Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Debussy, Grieg, Haydn, Liszt, Mendelssohn, Mozart, Schubert en Schumann. Elk album is gewijd aan een componist en bevat een selectie uit zijn werken, voorzien van vingerzettingen en praktische speeltips. De serie houdt rekening met verschillende spelniveaus (op een schaal van 1 tot 9), uithoudingsvermogen (van 1 tot 8 pagina’s) en wil twijfelaars niet afschrikken door het te groot gewicht van een volume (9 á 15 stukken) of een te druk tekstbeeld. Ook aan de portemonnee van de doelgroep is gedacht, want de serie is aantrekkelijk geprijsd. Kortom, alle voorwaarden zijn aanwezig, alle mogelijke duwtjes in de rug gegeven, nu is het de beurt aan de pianist zelf. Er is geen uitstel meer mogelijk – Am Klavier!  ©Olga de Kort, 2015

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: