O. de Kort. František Xaver Dušek. Complete Sonatas for Keyboard (Pianist, 2016, nr.3)

frantisek-xaver-dusekOlga de Kort. František Xaver Dušek. Complete Sonatas for Keyboard. Urtext, edited by Vojtĕch Spurný. Bärenreiter Praha, BA11513 (gepubliceerd in Pianist, 2016, nr.3, Muziek op Papier)

De Tsjech František Xavier Dušek (1731-1799) is een van de achttiende-eeuwse Boheemse componisten die zijn faam niet heeft overleefd. Ooit was hij een welbekende verschijnsel in Praag, en niet alleen als  ‘man van’ de zangeres die met Mozart bevriend was. Praag was zijn muzikale domein, waar hij concerten speelde, pianoles gaf en componeerde. Deze leerling van de Weense hofklavecinist Georg Christoph Wagenseil had een omvangrijk netwerk van musici en kunstmecenassen, rekende iedereen tot zijn vriend, leerling of opdrachtgever en ontving alle beroemdheden die Praag aan deden op muzieksoirées in zijn villa Bertramka. Dušeks eigen negen klavierconcerten, veertig duseksymfonieën, ruim honderd kamermuziekstukken en meer dan vijftig pianowerken raakten na zijn dood in vergetelheid. De nieuwe Bärenreiters Urtext uitgave van de pianosonates kunnen helpen daar de verandering in te brengen. Het eerste volume presenteert de tien nog tijdens het leven van de componist gepubliceerde sonates, terwijl het tweede kennis laat maken met de sonates die alleen in handschrift bewaard zijn gebleven. Alle stukken zijn goed speelbaar en technisch toegankelijk voor iets gevorderde pianisten, niet in de laatste plaats door hun rol als lesmateriaal voor Dušeks eigen leerlingen. Dankzij het redactionele commentaar krijgen hedendaagse pianospelers niet alleen de ontbrekende informatie over deze vergeten componist van de gracieuze, luchtige Galante stukken, maar ook informatie over de achttiende-eeuwse uitvoeringspraktijk. ©Olga de Kort, 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: