O. de Kort. François Couperin. Pièces de clavecin. Premier livre (Pianist, 2016-3)

250px-francois_couperin_2Olga de Kort. François Couperin. Pièces de clavecin. Premier livre (1713). Urtext, edited by Denis Herlin. Bärenreiter, BA10844 (gepubliceerd in Pianist, 2016, nr.3, Muziek op papier).

Op het moment van de publicatie van het Premier livre van zijn Pièces de clavecin was François Couperin (1668-1733) al 45 jaar. Hij behoorde tot de meest toonaangevende Parijse organisten, klavecinisten en muziekdocenten, maar de uitgave van zijn eigen werken maakte hem ook tot een van de meest belangrijke componisten van zijn tijd. Couperins revolutionaire klavecimbelstukken introduceerden de nieuwe muziekvormen en prikkelden bovendien de voorstellingsvermogen van het publiek. Tussen zeventig korte stukken bevonden zich namelijk de intrigerende La Flateuse, La Voluptüeuse, Les Papillons, Les Baccanales en Les Plaisirs de Saint Germain en Laÿe. De populariteit van dit album was enorm, getuige de 69 exemplaren die wereldwijd in bibliotheken bewaard zijn. Het redactionele commentaar van Bärenreiters Urtext voorziet musici en muziekliefhebbers met de informatie over alle bekende handschriften en uitgaven sinds 1713. De nieuwe publicatie geeft couperintevens een overzicht van de uitvoeringspraktijk, tempi, versieringen en het leven van Couperin vóór en na zijn beroemde cyclus, die uiteindelijk uit vier delen zal bestaan. De Urtext biedt iedere klavierspeler een kans om de kennis te maken met dit monument van zijn tijd en zelf de charme van Couperins dans- en genrestukken te ervaren. En wellicht met de andere ogen naar de woorden van Debussy te kijken die de stukken van Couperin vergeleek met ‘de aanbiddelijke echo, klinkende vanuit de mysterieuze landschappen die bevolkt zijn door personages van Watteau’.©Olga de Kort, 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: