O. de Kort. Sonja Schwedersky’s Little Hands & One Two Play (recensie; PianoBulletin, 2017, nr.1)

Olga de Kort. Sonja Schwedersky. Little Hands for piano and small ensemble. Donemus. D 14882; One Two Play, part 2. 9 pieces for piano 4-mains. Donemus, D 13392. (gepubliceerd in PianoBulletin, nr.1 april, 2017)

Sonja-Schwedersky-DonemusHoewel het concertrepertoire van jonge pianisten in de afgelopen decennia al aardig is aangevuld met de speciaal voor kinderen geschreven composities, kijken de kleine spelers nog steeds uit naar technisch toegankelijke en dicht bij hun belevingswereld staande kamermuziekstukken en de muziek voor piano-ensembles. Een pianoconcert is en blijft een zeldzaamheid, vooral als het om een stuk voor zowel een beginnende solist als begeleidende instrumentalisten in spe gaat. Little Hands van Sonja Schwedersky is dan ook een opdrachtwerk, geschreven voor het optreden van Klara Khomskii, de getalenteerde dochter van de Bulgaars-Nederlandse pianiste Kristina Sandulova, op het festival Klassiek op het Amstelveld in september 2015. De toen nog zesjarige Klara werd tijdens haar uitvoering bijgestaan door het Hamburgse instrumentale Alsterkinder Ensemble, dat evenwel bestaat uit jonge spelers tussen acht en twaalf jaar.

Rekening houdend met de technische mogelijkheden van beginnende spelers, koos Sonja Schwedersky bewust voor ongecompliceerde instrumentale begeleiding van fluit, viool en cello. Ook de pianopartij is toegespitst op rekbaarheid van kinderhanden. Als je in de kleine handen geen beperking maar juist een uitdaging ziet, blijken er ook binnen een vijf-vingers-rijtje of een toonladder genoeg mogelijkheden om kleine vingers aan het werk te zetten. Een kleine omspeling hier, een triller daar, en de vrolijke melodie krijgt de nodige glans van een effectvolle solopartij. Het akkoordenspel in de linkerhand en het gebruik van octavering brengt nog meer kleur in het steeds virtuozer wordende concertstuk, dat toepasselijk eindigt met een zestiendenloopje en een effectvolle akkoordenafsluiting op fortissimo.

Met haar twee albums uit de serie One Two Play wil Sonja Schwedersky de beginnende spelers van vergelijkbaar niveau bereiken. In deze albums komt er geen gevorderde speler of docent aan te pas, die al het werk op zich neemt om de eenvoudige melodielijn van de best mogelijke harmonische ondersteuning en het pianistische vuurwerk te voorzien. In het eerste deel introduceert Schwedersky twaalf stukken voor viool met een eenvoudige pianobegeleiding. Het tweede album bestaat uit negen stukken voor pianovierhandig. Gezien de gekozen tempi en sterke dynamiek heeft de componiste beslist geen saaie uitvoering in gedachten. In haar energieke, overwegend opgewekte stukjes maakt ze veelvuldig gebruik van staccato en gebroken akkoorden die vanaf de eerste maten voor de vliegende start zorgen. De composities van One Two Play zijn geschreven voor twee beginnende spelers die beiden een actieve en gelijkwaardige bijdrage leveren. Ook de ouders of vrienden die iets verder dan Vader Jacob zijn, kunnen een van de partijen voor hun rekening nemen. Het belangrijkste is dat ze smaak te pakken hebben en samen uit kunnen roepen – ‘one two play’, oftewel ‘want to play’. ©Olga de Kort, 2017.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: