O. de Kort. R.van der Linden. Musical Gallery for piano. Books 1, 2 (recensie; PianoBulletin, 2017, nr.1)

Olga de Kort. Robert E. van der Linden. Musical Gallery for piano. Book 1& Book 2, 2016. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2017, nr.1 april)

De Muzikale Galerij van Robert van der Linden beidt een keur aan composities voor de gevorderde leerling die zijn repertoire niet tot een bepaalde muziekstijl wil beperken. Met deze verzameling heeft hij de keuze uit maar liefst tweeëndertig composities, die stuk voor stuk een sfeerbeeld, een genreschets of een stijlbewust karakterstuk neerzetten. In dit opzicht is het echt een promenade in een galerij waarbij een onverwachte invalshoek elk bekend gegeven een nieuwe gestalte kan geven. Daar kun je echt van verbaasd staan te kijken als er te midden van blues en ragtime een fuga (Hello Mr. Bach!) of een inventie verschijnt. De stijlvariatie in Van der Lindens Galerij is even groot als ritmische diversiteit. Daar zorgen de karakterstukken met dansende pauwen, vlinders, regendruppels, spinnewielen en gondola’s voor. De sfeer van beide albums wordt verder bepaald door opgewerkte en optimistische stukken zoals Happy tune, A sunny day in the park en Caroussel. Al deze beweging en de zonneschijn wordt mogelijk gemaakt door talloze modulaties, pittige akkoorden, chromatiek, syncopes en het zorgvuldig uitgeschreven pedaalgebruik. Samen maken ze van elk stuk een pianominiatuur die meer aandacht verdient dan een vluchtige blik in de galerij van zowel lichte als lichtklassieke muziek. ©Olga de Kort, 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: