O. de Kort. Grand Tour. Baroque Road Trip – Simon Murphy, New Dutch Academy. PENTATONE (cd-recensie, MUZE. Pianowereld, 2017, nr.3)

Olga de Kort. Verklankte Grand tour van weleer (gepubliceerd in MUZE. Pianowereld, 2017, nr.3)

cover cd grand tourCD Grand Tour. Baroque Road Trip. Simon Murphy. New Dutch Academy. Bach, Handel, Telemann, Vivaldi, Van Wassenaer. Pentatone, 2017

Geroutineerde reizigers onder ons weten dat op reis gaan betekent zich open stellen voor nieuwe indrukken, onverwachte ontmoetingen en de lang niet altijd vooruit te plannen ontdekkingen die elke nieuwe afslag, een kruispunt en afsplitsing van de weg met zich meebrengt. Dat was in de achttiende eeuw niet anders toen jongvolwassenen op Grand tour de Europese steden aandeden om de nieuwe ervaringen en een snufje oude beschaving en moderne cultuur op te doen. Geïnspireerd door de vele pagina’s uit dagboeken en verslagen met muzikale belevenissen onderweg, stippelt The New Dutch Academy onder leiding van de altviolist Simon Murphy zijn eigen route uit. London zorgt voor twee fraaie Handels aria’s van de sopraan Myrsini Margariti, die het vertrekpunt en de afsluiting van de reis markeren. Onderweg maakt het reisgezelschap tussenstops in Frankfurt, Leipzig, Venetië en Den Haag voor de spetterende concerti van Telemann, Bach, Vivaldi en Van Wassenaer. Dit klinkende reisverslag bestaat in plaats van uit pasteltekeningen en schetsen uit sfeervolle beelden in majeur en mineur, die kleuren, geuren en vluchtige herinneringen via de grandeur, warmte en verstilling van de muziek feilloos weer weten te geven. Het uitstekende spel van het perfect op elkaar ingestemde ensemble van solisten zorgt voor de aanstekelijke energie die muzikale avonturiers op de been houdt. De uitnodiging in het cd-boekje om te ‘sit back and enjoy’ is onmogelijk af te slaan. De muziek en het spel van The New Dutch Academy zorgen er wel voor dat de reis onvergetelijk wordt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: