Olga de Kort. Chopin in Wenen – Festival ‘Chopin aan Zee’, Den Haag, Museum Panorama Mesdag, 24 november 2018

Poster Chopin aan ZeeFestival ‘Chopin aan Zee’, Den Haag, Museum Panorama Mesdag, 22-25 november 2018. gehoord: Chopin in Wenen: van wals tot treurmars, 24 november 2018. (gepubliceerd in Pianorama, Pianist nr.1 februari, 2019)

Voor vele liefhebbers van Chopins muziek in Nederland was het eerste Chopin Festival in Den Haag een langverwachte gebeurtenis. Voor de Nederlandse Chopin Stichting en pianiste Clara Biermasz was het bovendien een langgekoesterde wens en een droom die uitkwam. De programmering van het vierdaagse festival ‘Chopin aan Zee’ richtte zich op Chopins reizen en zijn ontmoetingen met kunstenaars in onder andere Parijs, Wenen en Mallorca. Tussen deelnemers waren Nino Gvetadze, Aleksandra Mikulska, Albert Brussee, Jan Brokken, Marcel Worms en Clara Biermasz, die allen op een warm onthaal in Museum Panorama Mesdag konden rekenen.

Een van de festivalavonden was gewijd aan Chopin in Wenen. Het concert werd geopend met de eerste twaalf preludes uit 24 Preludes op.28 in de uitvoering van de jonge Oostenrijkse pianiste Ania Druml. De winnares van de Weense Prima la Musica Wettbewerb speelde fraai genuanceerd en met veel gevoel voor Chopins muziek. Verrassend genoeg bleek Ania ook een celliste, met wie Clara Biermasz een Largo uit de Cellosonate op.56 speelde. Clara Biermasz zelf was de meest inspirerende gastvrouw die zowel jonge musici begeleidde, het publiek over de gespeelde werken toesprak als de premières van de twee door Chopin geïnspireerde Mazurka’s van Maarten Feteris speelde. Ze toonde zich ook een uitstelkende Chopins vertolkster in Mazurka’s opus 24 en 17. Deze bijzonder sfeervolle, feestelijke en zeer geslaagde avond was een waardevolle eerbetoon aan Chopin en zijn muziek. ©Olga de Kort, 2018/2019

⇒ Meer informatie: www.chopinstichting.com; www.chopinstichting.com/f-e-s-t-i-v-a-l-2-0-1-8

 

 

Trackbacks

  1. […] Lees hier het programma terug of bekijk onderstaande een sfeer impressie op YouTube of lees een recensie van muziekjournaliste Olga de Kort in de Nieuwe Muze nr. 5 2018. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: