Werken vanuit je kern

Frits Evelein en Fred Korthagen. Werken vanuit je kern: professionele ontwikkeling vanuit kwaliteiten, flow en inspiratie. Uitgeverij Nelissen, 2011. 214 p. + CD-ROM. ISBN 978 90 244 1868 8

©Olga de Kort; gepubliceerd in Kunstzone, 2012, nr.4, p.29.

Boeken als mensen – je moet ze op het juiste moment tegenkomen. En net zoals een onverwachte ontmoeting het leven kan veranderen, kunnen boeken de impuls geven die je nodig had om de oplossing van een levenslang probleem te vinden of net die ene, lang uitgestelde stap te zetten.

De schrijvers van Werken vanuit je kern zijn overtuigd dat het mogelijk is om  persoonlijk en professioneel te groeien met behulp van een boek. Mits dit boek de theorie en ‘mooie ideeën’ met veel praktische oefeningen en reflectie combineert. En dat doet het boek van Frits Evelein en Fred Korthagen wel. Werken vanuit je kern is een uitdagend werkboek dat via praktische oefeningen en wetenschappelijke theoretische verdieping het inzicht in de relatie ‘denken, voelen en willen’ vergroot. De thematisch verdeelde werkactiviteiten zijn breed toepasbaar bij opleidingen en trainingen en variëren van het ‘herkennen van je behoeften’ en het ‘bewust worden van je gedachten in een lastige situatie’ tot het nagaan ‘op minder goed ontwikkelde vaardigheden’ en  het ‘richting geven aan je werk’. De oefeningen vragen om veel zelfreflectie en zijn vaak confronterend (‘waarvoor leef of werk je’? ‘wat maakt je leven de moeite waard’?), maar ze stimuleren wel om bewuster met de kwaliteiten en verschillende aspecten van je persoonlijkheid om te gaan. Het inzetten van kernkwaliteiten bevordert op zijn beurt het ontstaan van flow-ervaringen, waarbij alles vanzelf lijkt te gaan. De schrijvers, die zelf als docenten en coaches werkzaam zijn, vergelijken flow met ‘een krachtige expressie waarin je kwaliteiten goed tot uitdrukking komen’. Flow-mensen kennen eigen persoonlijke kwaliteiten en talenten goed, wat ze de kans geeft om ‘te mogen zijn wie ze zijn’. En wie wil dat niet? Het boek Werken vanuit je kern is een aanrader voor iedereen ‘die in zijn werk zo goed mogelijk uit de verf wil komen en van zijn werk wil genieten’.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: