20 oktober 2012: Gallery Talk met Will Gompertz.

20 oktober 2012, 13:30, Stedelijk Museum Amsterdam: Gallery Talk met Will Gompertz. 

In de twee dagen dat de Britse kunstkenner en schrijver van ‘Dat kan mijn kleine zusje ook’ Will Gompertz in Amsterdam is geweest, heeft hij ongetwijfeld veel mensen voor de hedendaagse kunst weten te interesseren. Ik liep slechts één uur met hem in het Stedelijk Museum Amsterdam rond, maar kreeg na vijf minuten al het idee dat ik met andere ogen naar de schilderijen op de muren en objecten op de vloer begon te kijken. Voor zijn Gallery Talk koos Gompertz zeven kunstobjecten waaronder ‘La Montagne Sainte-Victoire‘ (1888) van Paul Cézanne, ‘Rozevingerige dageraad te Louse Point‘ (1963) van Willem de Kooning, ‘L’accord bleu‘ (1960) van Yves Klein, ‘Ruimtelijk concept, verwachtingen‘ (1959) van Lucio Fontana, ‘De banaliteit binnen halen‘ (1988) van Jeff Koons en ‘Wall Drawing #1084‘ (2003) van Sol LeWitt. Naast de nodige informatie over schilders en hun ideeën over de kunst, vertelde hij over de invloed van een kunstwerk op de ruimte waar het zich bevindt, over de kunst als performance en kunst als kitsch (en vice versa).

Naarmate de rondleiding vorderde, werd de groep rondom Gompertz steeds groter. In de laatste zaal sloot iedereen die voorbij kwam zich gewoon aan. En dat was misschien het beste effect dat een rondleiding kan hebben: mensen stopten bij schilderijen die ze anders voorbij zouden lopen, stopten om te luisteren en aandachtig te kijken. Een inspirerende rondleiding, die nieuwsgierig naar het boekvan Will Gompertz maakt.

* Will Gompertz. ‘Dat kan mijn kleine zusje ook. Waarom moderne kunst kunst is’. Amsterdam, Meulenhoff, 2012.

zie ook recensie: O. de Kort. Will Gompertz. ‘Dat kan mijn kleine zusje ook. Waarom moderne kunst kunst is‘.

Trackbacks

  1. […] zie ook: 20 oktober 2012, Stedelijk Museum Amsterdam: Gallery Talk met Will Gompertz. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: