O.de Kort. Russische orgelmuziek in de 19e en 20e eeuw. Deel 1: 1830-1917 (Het Orgel, 2013, nr.5).

Olga de Kort. Russische orgelmuziek in de negentiende en twintigste eeuw. Deel 1: de periode 1830-1917 (gepubliceerd in Het Orgel, 2013, nr.5, p.34-39).

HetOrgel-2013,nr.5“Als je concertprogramma’s in Nederland en Rusland mag geloven, bestaat de Russische orgelmuziek niet. Waarom anders zouden organisten ‘Schilderijen van een tentoonstelling’ en transcripties van Rachmaninov en Prokofjev spelen?  Dat is voor mij ook een raadsel, want Russische orgelmuziek bestaat wel degelijk en omvat voldoende werken om een aantrekkelijk en gevarieerd concertprogramma samen te stellen. Mits je geen variaties op pianoconcerten van Tsjaikovski en Rachmaninov verwacht”. ©Olga de Kort, 2013.

Inhoud deel 1:

Eerste orgelcomponisten uit de jaren 1830-1850; Michail Glinka; Eerste orgelopleidingen; Gebroeders Homilius; ‘Russische componisten – voor orgel!”; César Cui; Aleksandr Glazoenov; Een…twee…drie; Ivan Kryzjanovski; Naar Sovjet-socialistische muziekrealisme.

PDFRussischeOrgelmuziek-d1-OdeKort-HetOrgel-13

zie ook: Concert Russische orgelmuziek in de Hermitage,  OpmaatAleksandr Gretsjaninov en de orgelliturgie, 17 maart 2013, orgelconcert in Amsterdam e.a. (zie overzicht Orgelmuziek bij A tot Z van Russische muziek in Nederland).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: