O. de Kort. CD Alexander Archangelsky. Vespers. Arnhems Slavisch Koor

cdA.Archangelsky.Vespers.ASKAlexander Archangelsky. Vespers. Arnhems Slavisch Koor o.l.v. Svetlana van Wielink. JQZ Muziekproducties Kampen, 2014. QCD 3397.

De Vespers van Aleksandr Archangelski (1846-1924), de componist en dirigent die het Russische publiek met Russische volksliederen en klassieke werken van de Renaissance polyfonie kennis liet maken, zijn gecomponeerd voor een koor dat in zijn tijd in alle opzichten uniek was. Gedurende vijftig jaar (1880-1930), waaronder 43 jaar onder leiding van zijn oprichter, stond het Archangelski-koor te boek als een zanggezelschap van uitzonderlijke kwaliteit, voorbeeldige klankcultuur en gedurfde programmering. Voor de revolutie van 1917 telde het koor 75 leden, zong naast Bortnjanski en Ljvov de motetten van Palestrina en De Victoria, en was het eerste dat vrouwelijke koorleden welkom heette. Het doel van de dirigent was een uitstekend “instrument” te creëren dat elke partituur, ongeacht haar moeilijkheidsgraad, in staat was om uit te voeren.

A.ArchangelskyIn zijn eigen kerkcomposities was Aleksandr Archangelski geen hemelbestormer, maar ook binnen de grenzen van de Russische kerkmuziektraditie zag hij mogelijkheden om iets meer dan gebruikelijk dramatiek aan zijn liturgieën, hymnen en overige gezangen toe te voegen en liet hij geen stemming, emotie of gevoelens muzikaal onbenut. De harmonische schoonheid van de Vespers vraagt van koorzangers geen massieve en overdonderende maar eerder een beschaafde klank van een kamerkoor. Met al hun uitdrukkingskracht zijn deze gezangen overwegend zachtmoedig, vredig en meditatief. Het lukt het Arnhems Slavisch Koor om de sfeer en stemming van elk gezang weer te geven. Van de statige Blagoslovi en een rustige contemplatie van de Svjete Tichi tot de verheven en hartverwarmende Bogoroditsje Devo, alles wordt gekenmerkt door diepte, sonoriteit en soepel verlopende muzikale lijnen. Juiste intonaties, duidelijke inzetten en mooie frasering geven de eer aan de dirigente Svetlana van Wielink die met haar Russische achtergrond en kennis van het Russische kerkmuziekrepertoire een evenwichtige en muzikale uitvoering van de Vespers neerzet.

De opname is vrij van hinderlijke nagalm of resonerende bijklanken en houdt rekening met de akoestische kwaliteiten van de kerk Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen te Heteren, waar deze CD in april 2014 opgenomen is. De goede indruk van het koor en de opname wordt versterkt door een mooi vormgegeven boekje met de afbeeldingen van Wassily Kandinsky, de Nederlandse teksten van de Vespers en alle noodzakelijke informatie over Archangelski, de Russisch-orthodoxe Vespertradities, het koor en zijn dirigente. ©OlgadeKort/RMiN, 2014.

►Meer informatie: www.arnhemsslavischkoor.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: