O. de Kort. Edvard Grieg. Norwegische Tänze (PianoBulletin, 2-2014)

E.GriegEdvard Grieg. Norwegische Tänze für Klavier zu vier Händen, Opus 35. Herausgegeben von Rune J.Andersen. Urtext. Edition Peters, 2013. EP 11307. ISMN 979-0-014-11197-7

“Meester van kleine vorm” en auteur van talloze pianominiaturen, Edvard Grieg schreef slechts drie composities voor piano vierhandig: Noorse dansen opus 35 (1880), Valse-kapriser (1883) en Symfonische dansen opus 64 (1896). De vier Noorse Dansen vond Grieg persoonlijk zeer geslaagd en speelde ze graag samen met zijn vrouw Nina in concerten. Hij bewerkte ze zelf voor pianosolo en toonde zich meer dan tevreden met twee orkestversies van de Deense componist Robert Henriques en van de altviolist van het Brodsky kwartet Hans Sitt. De eerste klonk in de voorstellingen van Per Gynt in Kopenhagen (1886), terwijl de tweede in 1890 door Peters gepubliceerd werd, negen jaar na de publicatie van de oorspronkelijke vierhandige pianoversie.

Voor de Noorse dansen ontleende Grieg zijn inspiratie aan een populaire bundel met Noorse volksmuziek onder redactie van L.M.Lindeman (1853-67), maar ging zoals altijd bij het componeren zijn eigen weg. De eerste Dans in Allegro marcato citeert een melodie die bekend is onder de titel “Sinclar’s Mars uit Vågå”. De andere drie Dansen (Allegretto tranquillo e grazioso, Allegro moderato alla marcia, Allegro molto) gebruiken de ritmes van een halling, een traditionele Noorse volksdans. De veranderingen in de oorspronkelijke melodieën uit Lindemanns bundel zijn echter dusdanig dat er inderdaad alleen sprake is van inspiratie. Het gedetailleerde voorwoord van Rune J.Andersen, de redacteur van Griegs verzamelde werken en van deze nieuwe Peters-uitgave, schetst de ontstaansgeschiedenis van de vier Noorse Dansen en belicht de werkwijze van Grieg bij harmonisaties, ritmische aanpassingen en tonale alteraties. Het afsluitend commentaar brengt alle verschillen tussen de autograaf, de eerste uitgave van Peters (1881) en een geautoriseerde kopie van de Dansen bij elkaar. ©Olga de Kort, 2014. (gepubliceerd in PianoBulletin, 2014, nr.2 september, p.87-88).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: