O. de Kort. Thomas J.Parente – The Positive Pianist (recensie, Pianist, nr.2, 2015)

The Positive PianistThomas J. Parente. The Positive Pianist. How Flow Can Bring Passion to Practice and Performance. New York: Oxford University Press, 2015. 131 p.  ISBN 978 019 9316595; www.oup.com/us/thepositivepianist(gepubliceerd in Pianist, 2015, nr.2, p.15)

Pianospel en frustraties zijn niet per saldo twee kanten van dezelfde medaille. Toch ademen pianolokalen en studieruimtes wereldwijd opgekropte stress en irritaties van pianisten over hun eigen (on)kunnen, teleurstelling over het uitblijven van snelle vorderingen en groeiende wrevel door onvervulde verwachtingen. En dat terwijl niemand begint met pianoles om een negatief zelfbeeld of onzekerheid te creëren. Pianostudie moet vreugde brengen, daar is geen twijfel mogelijk.

Thomas J.Parente, zelf al veertig jaar pianodocent, wil graag dat deze vreugde een regel en geen uitzondering vormt. Hij doet dat met behulp van flow principes zoals in 1975 geformuleerd door de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Vertaald naar het studeerproces van pianisten vergroten deze principes het speelplezier. Een pianist in flow is gemotiveerd, geconcentreerd, niet bang om zelfcontrole te verliezen of te falen. De tijd vliegt om en na afloop houdt een musicus er een goed gevoel aan over. Wie zou dit niet willen meemaken en vasthouden?

In acht hoofdstukken beschrijft Parente hoe een pianist vanuit zijn flow-ervaring kan studeren en zelf les geven. Hij geeft nuttige tips hoe iedereen iets meer flow in het studeerproces kan toelaten door, bijvoorbeeld, met een stuk te beginnen dat onmiddellijk een goed gevoel oproept. Een studeerkamer is geen plaats voor destructieve en paralyserende gedachten zoals ‘ik zou al lang dit en dat moeten kunnen’ en ‘wat er toch mis met mij’. Parente maakt duidelijk dat technische oefeningen en uren studeren geen zin hebben als een pianist zichzelf, zijn beperkingen en mogelijkheden niet accepteert. Er is en zal altijd iets zijn wat je (nog) niet kunt. Wees aardig voor jezelf, prijs jezelf, accepteer jezelf, dat zijn geen zinnen die je tijdens de pianolessen met regelmaat hoort. Door elke oefening als positieve ervaring te beschouwen, maken ze echter het verschil.

Met zijn benadering en hoge concentratie van het aantal positieve gedachten op een pagina, is The Positive Pianist waarschijnlijk de meest positieve verhandeling over pianostudie ooit. Geschreven vanuit Parentes eigen ervaringen met flow, is het boek goed leesbaar, met duidelijke uitleg van grafieken, schema’s, muziekvoorbeelden en bovendien talloze videofilmpjes en audiofragmenten op de bijbehorende website. The Positive Pianist is een do-boek op meerdere niveaus: lezen, kijken, luisteren en meteen zelf uitproberen. Met als einddoel – het ontdekken van de kunstenaar in jezelf. Laat de stroom je meevoeren, go with the flow!  ©Olga de Kort, 2015.

PDF: O. de Kort. The Positive Pianist-Pianist, 2015, nr.2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: