O. de Kort. Milan Dvořák. Jazzové klavírní etudy, deel 1 & deel 2. (recensie; MUZE. Pianowereld, 2017 -1)

Milan Dvořák. Jazzové klavírní etudy, deel 1 & deel 2. Begeleidende teksten in het Tsjechisch, Duits en Engels. Bärenreiter Praha, H5020. ISMN 979-0-2601-0228-6, H7082. ISMN 979-0-2601-0339-9 (gepubliceerd in MUZE. Pianowereld, 2017, nr. 1 februari)

MDvorak-1Luisteren, improviseren en heel veel oefenen. Dat is het ‘eenvoudige’ recept van de Tsjechische jazzpianist en voormalige compositiedocent aan het Jaroslav Ježek Conservatorium in Praag Milan Dvořák (geb. 1934), dat hij aan alle beginnende jazzmusici voorschotelt. Dat bij het oefenen heel veel technische struikelblokken overwonnen moeten worden, weet hij als geen ander. Zijn populaire Jazz mini-etudes (Klavirni jazzové minietudy) voor beginners vormen een goede vingergymnastiek en bieden een swingend overzicht van basisritmes aan. De tweedelige Jazz etudes voor piano hebben dezelfde structuur maar zullen meer in de smaak vallen van gevorderde pianisten. Beide albums vestigenMDvorak-2 de aandacht op het belang van ritmische accuratesse bij het lezen en uitvoeren van een jazzstuk. Bij elk van de in totaal 45 etudes wijst Dvořák op de aandachtspunten, geeft nuttige tips voor afzonderlijke maten en doet voorstellen voor de uitvoering. Syncopen en accenten, baslijnen en ritmeblokken, breaks en onafhankelijkheid van de handen, dat zijn slechts enkele specifieke, aan jazz gerelateerde know-how’s die in de albums ruimschoots aan bod komen. Voor degenen die na deze spannende oefeningen niet kunnen wachten om hun verworven waardigheden in een echt jazzstuk uit te proberen, voegt Milan Dvořák nog twee eigen composities Awakening into spring en A Friend from childhood voor piano en contrabas toe en Bedřich Nikodems jazz-standard Two Blue Balloons. Met deze praktijkervaring zullen beginnende jazzpianisten en pianoliefhebbers Dvořáks leerzame etudes ongetwijfeld nog meer weten te waarderen. ©Olga de Kort, 2017.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: