O. de Kort. Rachmaninov, Prokofiev. J.Moser, cello & A. Korobeinikov, piano (recensie; MUZE. Pianowereld, 2017-2)

cd Korobeinikov-MoserRachmaninov, Prokofiev. Works for cello and piano. Johannes Moser, cello, Andrei Korobeinikov, piano. Pentatone. PTC 5186594 (gepubliceerd in MUZE. Pianowereld, 2017, nr.2 april)

De muzikale verhalenvertellers. Deze beschrijving is niet alleen van toepassing op Sergej Rachmaninov en Sergej Prokofjev, maar ook op Johannes Moser en Andrei Korobeinikov. Deze twee musici lijken elkaar gevonden te hebben om de verhalen van de Russische componisten van kleurrijke stemmen te voorzien. Zelden klinkt een duo zo vergroeid met de gespeelde muziek dat het bij vlagen niet meer ondenkbaar is dat de muziek direct tijdens de uitvoering wordt geboren. Wie speelt wat op dit moment en wie laat zijn ziel en zaligheid in de noten klinken, het zijn ondergeschikte vragen als de muziek zo op het lijf van haar vertolkers lijkt te zijn geschreven. Zowel technisch als muzikaal gezien zijn Moser en Korobeinikov elkaars gelijken. Samen geven ze de Cellosonates van Rachmaninov en Prokofjev een warmte, gloedvolle glans en stralende  klankschittering. De immer aangrijpende Vocalise weet ook in deze instrumentale zetting te raken. Het Adagio uit Assepoester maakt duidelijk waarom componisten de rol van verteller gerust aan de cello kunnen toevertrouwen. Als verrassing klinkt een weinig bekende Romance van Aleksandr Skrjabin, die oorspronkelijk voor een niet minder verrassend duo van hoorn en piano is gecomponeerd. Het geeft een stijlvolle finishing touch aan deze mooie en sfeervolle opname van twee musici die hun muzikale stemmen wel vaker met elkaar mogen kruizen om een dergelijke muzikale dialoog ook bij de andere componisten tot stand te kunnen brengen. ©Olga de Kort, 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: