Olga de Kort – Gerard von Brucken Fock. Preludes voor piano. Vol. 1-3. Donemus

Olga de Kort – Gerard von Brucken Fock. Preludes voor piano. Vol. 1, 2, 3. Donemus. Donemus Classical 16147, 16148, 16149 (gepubliceerd in Nieuwe uitgaven – Pianist, 2018, nr.2)

De naam van Gerard von Brucken Fock (1859-1935) zorgt vooralsnog voor weinig klinkende muziekassociaties. Deze muziekrecensent van De Amsterdammer, landarbeider, soldaat in het Leger des Heils én componist leidde een teruggetrokken leven en zocht zijn heil liever in godsdienst dan in muziek. Als hij toch de pen ter hand nam om zijn ideeën het muzikale gestalte te geven, kon het resultaat wel op bijval van Willem Mengelberg, Julius Röntgen en Edvard Grieg rekenen. De laatste herkende in Von Brucken Fock ‘een Hollandse Chopin’ en had grote waardering voor zijn 24 Preludes opus 15 (1901). Hoe zijn religieus geladen en Duits laat-romantisch georiënteerde muziek klonk, weten we pas sinds kort, dankzij de eerste cd-opnamen en concertuitvoeringen. Met de integrale uitgave van het liefst 152 late preludes van Von Brucken Fock zet Donemus deze zo goed als onbekende en vergeten Nederlandse componist resoluut in het zonnetje. De drie jaar geleden in het Nederlands Muziek Instituut herontdekte preludes uit 1924-1931 vormen een aanzienlijke bijdrage tot het Nederlandse pianomuziek repertoire. Ook karakteriseren ze de eigenaardige componist als de besten. Een deel van de preludes is programmatisch en heeft de titels die de sfeer van de miniaturen door de ogen van de componist weergeven (Le mistral, Paysage d’hiver, La mer au Lointain, De vogeltjes, Regen en storm, Zee-impressie). De overwegend somber gekleurde sfeerbeelden, die de stemmingen van Von Brucken Fock prijs geven, zijn zowel impressionistisch als romantisch te noemen. De albums zijn geïllustreerd met de schilderijen van de componist en zijn voorzien van de inleiding door Eric Matser. @Olga de Kort, 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: