De keuze van Janine Jansen

De  keuze van Janine Jansen. 22 prominenten over hun mooiste klassieke muziekstukken aller tijden. Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2009 Paperback, 192 p.+ cd. ISBN 9789046806630

 Als musicus wordt je altijd gevraagd naar je favoriete muziekstuk en favoriete componist. In het boek van Janine Jansen zijn de rollen omgedraaid. Deze keer vraagt de beroemde violiste Jansen zelf naar de favoriete klassieke muziek van de bekende artiesten, musici, presentatoren, politici en schrijvers. 22 zeer verschillende mensen, 22 heel persoonlijke verhalen die stuk voor stuk iets van een persoonlijkheid van deze ‘prominenten’ prijs geven. Voor iemand als Aleksey Igudesman is de keuze van een favoriet muziekstuk net als de keuze van een favoriet gerecht – er zijn zo veel van, voor elke gelegenheid is er wel één te vinden. Een ander blijkt al zijn hele leven lang aan één stuk van één componist verknocht te zijn (Theo Olof en het 5 deel van deChaconne van J.S.Bach; Roger Moore en het Andante uit Mozarts Piano-concert nr.21). De ene koestert de herinneringen over de ontroering (Matthijs van Nieuwkerk en de Pianosonate K380 van D.Scarlatti in uitvoering van W.Horowitz; Roland Kieft en de 4 Symfonie van Bruckner) of checkt de stand van de lichaamshaartjes en wacht op kippenvel (Katja Reichenfeld), terwijl de andere door muziek het liefst ‘verplettert’ wil worden, tot een mokerslag toe (Edwin Rutten). Achter iedere keuze schuilt een verhaal. Door dit verhaal kijk je niet alleen anders naar deze welbekende mensen, je luistert ook anders naar de door hun gekozen stukken. Morgen ga ik zeker naar de 6e symfonie van Sibelius luisteren om net als Mart Smeets ‘de geur van verse sneeuw’ in deze muziek te ruiken.

(gepubliceerd in Kunstzone nr.1, 2010)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: