Leonor Jonker. Muziekreis door het Berlijn van toen en nu

Leonor Jonker. Muziekreis door het Berlijn van toen en nu. Van jazzhel tot technohemel, Sowieso 030, 2009, 192 p., foto’s. ISBN: 9789081402514

Een stad met een turbulente politieke geschiedenis en een bloeiend muziekleven als Berlijn heeft vele gezichten. Maar hoeveel van deze gezichten geeft hij prijs, en welke van zijn gezichten worden uiteindelijk door zijn bezoekers herkend? Afhankelijk van de generatie en de eigen muziekvoorkeuren kent men Berlijn van schlagers, jazzbands, Marlene Dietrich, rock-’n-roll of technorage. Een gelukkige idee van Leonor Jonker (tekst) en Evelyne Levêke (foto’s) om de gehele 20-e-eeuwse geschiedenis van deze stad samen met zijn muziekleven in de kaart te brengen bied een uitgesproken kans om het voor- en naoorlogse Berlijn (Oost-Berlijn, West-Berlijn, Berlijn) in zijn vele gedaanten nog beter te leren kennen en begrijpen. Met de vier informatieve hoofdstukken, enkele interviews, een begrippenlijstje, strakke vormgeving en even strakke, pagina grote panoramische zwart-wit foto’s heeft Muziekreis door het Berlijn van toen en nu alles in zich om een standaard werk over het muzikale Berlijn van de jaren 1920-2000 te worden.

(gepubliceerd in Kunstzone nr.10, 2009) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: