Henkjan Honing. Iedereen is muzikaal

Henkjan Honing. Iedereen is muzikaal. Wat we weten over het luisteren naar muziek. Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2009 Paperback, 192 p. ISBN: 9789046805985

Goed nieuws voor iedereen die van muziek houdt maar gewend is zich in gezelschap altijd voor zijn ‘amuzikaliteit’ te verontschuldigen: iedereen heeft een ‘aangeboren gevoeligheid’ voor harmonische structuur, ritme en timing. Zelfs aanleg voor een absoluut en relatief gehoor krijgt men bij zijn geboorte. De meeste van ons zijn zich er alleen maar niet van bewust. Helaas kunnen al onze aangeboren vaardigheden als sneeuw voor de zon verdwijnen als ze onder de invloed van de muziekcultuur waarin we opgroeien niet aangesproken worden. Veel naar muziek luisteren, en het liefst al op heel jonge leeftijd, scherpt onze muzikale gevoeligheid aan en helpt de muzikaliteit verder te ontwikkelen. Volgens Henkjan Honing ‘staat een indrukwekkende luisterervaring op jonge leeftijd meestal garant voor een succesvolle muzikale ontwikkeling daarna’. Want ‘hoe meer we horen, hoe meer we horen.’ Op basis van de resultaten van recente luisteronderzoeken en experimenten vertelt Honing in zijn boek ‘Iedereen is muzikaal’ over de muziekcognitieve processen die betrokken zijn bij het luisteren naar muziek. Hoewel alles wat in het boek besproken wordt ‘in iemands hoofd’ en ‘tussen de oren’ gebeurt, voelt de lezer zich nergens overvallen door de specifieke psychologische, fysiologische en neurologische terminologie. Nergens verliest de schrijver zijn lezer uit het oog, de taal van alle vijf hoofdstukken blijft toegankelijk en boeiend. Uit alles blijkt dat Henkjan Honing ‘de lol in het luisteren, het proberen te begrijpen waarom iets spannend, treurig of vrolijk klinkt’ nog steeds niet verloren heeft.   

Op de website (www.iedereenismuzikaal.nl) vind de geïnteresseerde lezer de geluidsvoorbeelden, demonstraties en luistertests. 

 (gepubliceerd in Kunstzone nr.1, 2010)

  

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: