Willem Bruls. Mijn opera

Willem Bruls. Mijn opera.  Uitgeverij Atlas, Amsterdam/ Antwerpen,  2009.  432 p. ISBN 978 90 450 0003 9

Geïntrigeerd door zijn eerste operabezoek en geïnspireerd door de muziek van Wagners Lohengrin en Siegfried begon Willem Bruls in de jaren tachtig van de vorige eeuw aan de ‘verovering van een nieuwe wereld’ die steeds meer zijn wereld werd. Voor Mijn opera selecteerde Bruls (inmiddels de auteur van de boeken Opera achter de schermen en Ontvoering, verleiding en bevrijding. De Oriënt in de opera), drieënveertig programmatoelichtingen en artikelen die hij in de afgelopen twintig jaar over zijn favoriete muziekgenre schreef. Vanuit zijn ‘belangstelling voor muziek, zang, literatuur, drama en beeldende kunsten’ vertelt Bruls over de geschiedenis van de operawerken, muzikale vondsten van de componisten, spraakmakende ensceneringen, tegenstrijdige reacties van het publiek en de operarecensenten. Geplaatst in alfabetische volgorde vormen deze teksten Bruls eigen encyclopedie van de operawereld. Achter elke letter van het alfabet kan zowel een opera, componist, dichter of personage schuilen als een onderwerp of zelfs een treffend gevonden karakteristiek sleutelwoord dat aan opera gerelateerd is. Zo staat ‘M’ voor Mozarts librettist Metastasio en voor ‘moraal’ in The Rake’s Progress van Stravinsky, herinnert ‘S’ aan de rol van Stalin in de tragische geschiedenis van de Lady Macbeth van Mtsensk van Sjostakovitsj, vertelt ‘N’ over de ‘nakomelingen’ van Wagner en verwijst ‘L’ naar de ‘lachwekkende’ voorvallen met de ‘operaregie en tragische diva’s’. Deze verassende invalshoeken zorgen voor een gevarieerde samenstelling en verschaffen informatie die niet altijd in een traditionele operagids te vinden is. Met Mijn opera maakt Bruls de lezer nieuwsgierig naar de muziek achter zijn verhalen en ontsteekt zo de vonk die iedereen nodig heeft om zijn eigen operawereld te ontdekken.  

(gepubliceerd in Kunstzone nr.2/3, 2010)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: