Kindercollectie Klassiek, Sergei Prokofjev

Sergei Prokofjev. Romeo en Julia, op.64. Verteld door Pierre Bokma. Tekst Erik van Os en Elle van Lieshout. Muziek het Kirov Orkest o.l.v. Valery Gergiev. Illustraties Ingrid en Dieter Schubert. Uitgeverij J.H.Gottmer, 2010. + CD (Universal Music, 2010) Kindercollectie Klassiek ISBN 978 90 257 46742 Prijs: euro 16,95. Ook verkrijgbaar in deze serie: Assepoester, Barbar, de kleine olifant, Het Carnaval der Dieren, Doornroosje, De Notenkraker, Peer Gynt, Peter en de Wolf, De Schilderijententoonstelling, De Vuurvogel, Het Zwanenmeer.

De weg naar het hart van een jonge lezer leidt niet altijd via de oude folianten met leren kaften en strikt academische uitgaven. De sprookjesachtige en geïllustreerde hertellingen van de beroemde verhalen uit de wereldliteratuur kunnen net zo goed het eerste opstapje tot de klassieken worden. De enigszins aangepaste kinderversies zijn geen recente uitvinding. Al in de 19 eeuw leerde de Engelse jeugd de toneelstukken van hun beroemde landgenoot kennen dankzij het boek Tales from Shakespeare (1807) van Charles en Mary Lamb. In de twintig vertellingen werd de inhoud van HamletRomeo en Julia of Othello wellicht in een iets verkorte, gemakkelijker en vermakelijker versie gepresenteerd, maar de ontwikkeling van een verhaallijn bleef onaangetast. Generaties lang werden de Lambs’ teksten met veel belangstelling, als sprookjes gelezen. 

Een brug naar de muzikale verhalen en programmamuziek is zo gemaakt. Balletsuites, toneelmuziek en cycli van karakterstukken lenen zich uitstekend voor een kinderversie. De Kinderserie Klassiek gaat een stapje verder en maakt er op basis van een muziekopname, een compleet voorleesboek met een opnieuw geschreven tekst en geïllustreerd prentboek van.   

De serie telt inmiddels elf prentenboeken. Alle van hetzelfde formaat, vol kleurrijke illustraties, en met als extra – topopnamen van toporkesten uit archieven van Decca en Deutsche Grammophon. Het verhaal van Romeo en Julia wordt verteld door Pierre Bokma. Ook voor de andere cd’s worden bekende toneelspelers met een geheel eigen stemgeluid uitgenodigd, zoals Kitty Courbois voor Assepoester van Prokofjev en Gijs Scholten van Aschat voor De Vuurvogel van Stravinski. Als resultaat – geen saaie voorleesverhalen maar levendige, tot de verbeelding van de kinderen sprekende muzikale stories die ze gegarandeerd met een open mond thuis of tijdens de muzieklessen zullen beluisteren. 

(gepubliceerd in Kunstzone, nr.10-2011)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: