Nikolaj Zaremba

Russische muziek in Nederland

25 januari 2012, 15:30/ Sweelinckzaal van het Conservatorium van Amsterdam: Introductie door Andrei Alexeev-Boretsky; Pianowerken door Ivan Alexandrov; Strijkkwartet door het Fenrych kwartet; Film Zaremba, my unknown relative van Olivier Garcia. 

Ken je de componist Nikolaj Zaremba?’ De vraag die de Concertzender presentator Thijs Bonger me in de pauze van het Storioni festival concert stelde, bracht me in verwarring. Deze naam riep bij mij alleen associaties met de Sovjet operazangeres uit de jaren 90’ van de vorige eeuw op, maar de componist? Nee, die kende ik niet. Gelukkig bleek mijn musicologische black out simpel te verklaren. Tot een jaar geleden wist namelijk niemand hoe de muziek van Nikolaj Zaremba (1821-1879) klonk. Zaremba kwam in de Russische muziekgeschiedenisboeken alleen voor als een strenge docent theorie en compositie aan het St.Peterburgse conservatorium. En als weinig betekenisvolle, reactionaire, Duits georiënteerde en – in de ogen van de “Machtige hoopje” opvolgers –…

View original post 313 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: