Olga de Kort. CD Vladimir Genin. Seven Melodies for the Dial. Olga Domnina, piano. (recensie)

cdo-domninaVladimir Genin. Seven Melodies for the Dial. Olga Domnina, piano. Pianocyclus. Challenge Classics.  CC72568

De eerste CD van de Russische pianiste Olga Domnina is meteen een bijzondere. Geen traditionael debuutrepertoire van Prokofjev, Rachmaninov of Liszt, waarmee jonge pianisten door techniek en interpretatie hopen op te vallen, maar de door nog niemand anders gespeelde, voor haar gecomponeerde en aan haar opgedragen cyclus van de hedendaagse Russische componist Vladimir Genin (geb. 1958). Een omvangrijk zevendelig werk dat aan Domnina voldoende mogelijkheden biedt om haar uitstekende techniek, haar uitzonderlijk expressieve spel én haar voor een jonge pianiste opvallend diepe en beladen interpretatie te demonstreren.
De Seven melodies for the Dial (2011) is een veeleisende cyclus over tijd en tijdloosheid,
geïnspireerd door een regel uit sonnet 77 van Shakespeare: “Thou by the dial’s shady stealth mayst know/Time’s thievish progress te eternity”. De woorden uit dit sonnet komen terug in de titels van de zeven delen: Vacant leaves, Thy Beauties Wear, What memory cannot, Wrinkels in the glass, Of mouthed graves, Time’s thievisch progress, Blanks. De cyclus duurt 55 minuten maar is geen minuut te lang. Het lukt Domnina om elke noot, elke lijn, elk motief en elke ritmische wending te doen opleven. Het hele gamma aan kleuren, klankassociaties en muzikale reminiscenties komt voorbij. Het machtige klokkenspel, de zachte maar onherroepelijke loop van een klok, de genadeloze slagen van een noodklok, de doorzichtige Bachiaanse fuga’s en de extatische danse macabre, – de Seven melodies van Genin bieden genoeg stof tot nadenken zelfs voor een niet filosofisch aangelegde luisteraar.
Het voorwoord in het CD-boekje herinnert aan de woorden van de Russische dichteres Marina Tsvetajeva: iemand die met zijn tijd mee wil gaan, creëert zijn tijd. Deze woorden zijn zonder meer van toepassing op Olga Domnina en Vladimir Genin die door hun eigen tijd te creëren, de nieuwe, eigen regels aan het muziekverhaal van onze tijd toevoegen. ©Olga de Kort, 2014.

(gepubliceerd in PianoBulletin, 2014, nr.1 april, p.89-90).

PDF: PB_1_2014_p 89-90-OdeKort-O.Domnina cd

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: