O. de Kort. CD Theo Loevendie. Strides – Ralph van Raat, piano

cover-strides

Theo Loevendie – Strides, works for piano. Ralph van Raat, piano. Attacca, 2017. AT 2017150. (gepubliceerd in PianoBulletin nr.3 december, 2017)

Pianist Ralph van Raat is een uitstekend pleitbezorger voor de hedendaagse muziek met een keur aan cd-opnamen op zijn naam die niet zelden de standaard voor de werken van de componisten uit de twintigste en eenentwintigste eeuw zetten. Zijn nieuwe cd Theo Loevendie, works for piano is een van die opnamen waarmee luisteraars het piano-oeuvre van een componist op de meest voortreffelijke manier kunnen leren kennen. De vroegste pianowerken op deze cd, Drie Inventies, dateren uit Loevendies studententijd in 1957, terwijl het meest recente Together vijf jaar geleden is geschreven. Deze composities omlijsten de in diverse periodes ontstaande Toccata, Two Short Pieces, Strides, Walk, Four Easy Pieces, Red, Yellow and Blue, The Barpianis, Dome en Oxymoron, die stuk voor stuk een eigen kleur aan het muzikale palet van Loevendie-componist toevoegen.

Als pianist voelt Ralph van Raat zich als vis in het water in Loevendies vrije, experimentele, ritmisch grillige en expressief geladen muziekwerelden. Hij navigeert feilloos tussen maatverschuivingen en ostinati, virtuoze passages en langzaam gevormde akkoorden. Met veel precisie onthult hij de tevoorschijn komende lagen en structuren van het caleidoscopisch in zijn variatie harmonische en melodische materiaal. Keer op keer weet hij de luisteraar bewust te maken van de gelaagdheid van de muziek die hij speelt, met al haar jazzritmes en harmonieën, invloeden van klassieke en hedendaagse, maar ook Turkse volksmuziek. In zijn begeleidende tekst over de pianomuziek van de Nederlandse componist vertelt de pianist bovendien over de ontstaansgeschiedenis en muzikale kenmerken van de opgenomen composities. De cd is daarmee zowel een retrospectieve als representatieve anthologie geworden die de ontwikkeling van de muziektaal van Theo Loevendie (1930) in de afgelopen zes decennia laat horen. ©Olga de Kort, 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: