Kerst en Svjatki

Russische muziek in Nederland

‘Gelukkig kerstfeest!’ Voor Nederland is het al een tijdje geleden, je bent wel aardig te laat als je je kennissen met deze woorden nog wil begroeten. Maar in Rusland zal er niemand van op kijken als je met deze begroeting nog een paar dagen doorgaat. Daar begint het feest pas in januari, met 7 januari als Eerste kerstdag, veel familiebezoek, lang natafelen en wie weet, wellicht ook een meubelboulevard of een uitstapje naar IKEA. Als het niet al met nieuwjaar werd gedaan, want hoewel het Russische orthodoxe kerkelijk jaar door de Juliaanse kalender wordt bepaalt, bij de nieuwjaarsvieringen loopt Rusland wel sinds Peter de Grote met West-Europa gelijk.

Met al die verschillen in kalenders en datums kun je eigenlijk nooit vroeg genoeg beginnen. Ik begon al op 12 december, met een lezing over de Russische kerst- en nieuwjaarstradities. Net bijgekomen van Sinterklaas kwamen de cursisten terecht in de wereld…

View original post 375 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: