4 maart 2013, RuslandClub Dongen: lezing over het Nieuw-Jeruzalem klooster in Istra

RuslandClub-4 maart 2013-Nieuw-Jeruzalem klooster

Het klooster Nieuw-Jeruzalem in Istra (regio Moskou).  zie links: Klooster_Nieuw-JeruzalemRusland dag 3-Nederlandse oprijlaanIstraPatriarch Nikon.

Het Nieuw-Jeruzalem klooster is uniek voor Rusland: de plaats werd uitgekozen door Patriarch Nikon (1605-1681) naar zijn gelijkenis met het landschap van Palestina en Jeruzalem. Het doel van Nikon was het Nieuwe Jeruzalem in Rusland te creëren. Alle omringende dorpen, rivieren, meren en bossen kregen nieuwe, bijbelse namen: de Jordaan-rivier, de toren van David, de tuin van Getsemane. Tot de Oktober revolutie was het klooster (architecten Boechosto, Kazakov, Rastrelli en Thon) een belangrijke bedevaartsplaats.  Ik ben in Istra geboren en opgegroeid en heb de recente geschiedenis van het klooster van dichtbij meegemaakt (in de Sovjet tijd – het geschiedenismuseum, sinds de jaren 90 van het vorige eeuw een klooster en tegenwoordig een prestigieus restauratieproject van Poetin en Medvedev). In de lezing vertel ik over de geschiedenis en betekenis van dit klooster, over Patriarch Nikon en zijn kerkelijke reformen, en over de Nederlandse connecties van het klooster (de bomen die in de eerste tuin groeiden kregen monniken cadeau van de Nederlandse koopman Andreas Winius (Vinius) en de Amsterdamse burgemeester Nicolaas Witsen).  

4 maart 2013, 20.00-22.00 uur, Dongen ►door Olga de Kort ►Locatie: muziekbureau {aKKOlade (Lage Ham 13-03) ►€12,50.

►Meer informatie via olgadekort@home.nlhttp://www.olgadekort.com of tel. 06-51662366.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: